Mist u een tand of zit uw prothese te los?

 Implantologie is de specialisatie in de tandheelkunde die zich bezighoudt met het oplossen van problemen die zijn ontstaan door het ontbreken van tanden en kiezen. Deze tanden en kiezen zijn verloren gegaan door bijvoorbeeld een ongeval, door een ontsteking aan tandwortels, aan het tandvlees of door een breuk. Ook is het mogelijk dat tanden en kiezen van nature niet zijn aangelegd. Om deze problemen op te lossen worden implantaten geplaatst. Dit zijn kunstwortels gemaakt van titanium. Op deze kunstwortels kan een kroon, brug of kliksysteem, de zogenaamde “Klikprothese”, bevestigd worden.

 
 Camlog Implantaat

Wat doet de impantoloog tijdens een behandeling?

Aan het begin van de behandeling bekijkt de implantoloog eerst de noodzaak voor het plaatsen van één of meerdere implantaten. Daarbij stelt hij altijd de totale mondgezondheid centraal. Er wordt daarom eerst een klinisch mondonderzoek uitgevoerd om te beoordelen of de mond gezond is. De implantoloog kijkt daarbij of er voldoende botvolume aanwezig is om de implantaten te kunnen plaatsen. Dit doet hij met behulp van een röntgenonderzoek. Als er voldoende botvolume aanwezig is, wordt er een behandelplan opgesteld en besproken, waarna het implantaat kan worden geplaatst. Dit gebeurt onder steriele omstandigheden en met lokale verdoving; je voelt dus helemaal niets van de behandeling. Rond de behandeling krijg je van ons de noodzakelijke medicatie en instructies over hoe je moet handelen, voor en na het plaatsen van de implantaten. 

Hoe lang is het behandeltraject bij implantaten?

De duur van het behandeltraject bij implantaten kan heel sterk verschillen. Dit hangt voornamelijk af van de hoeveelheid bot en tandvlees dat aanwezig is in jouw mond. Als hiervan voldoende aanwezig is, kunnen het implantaat en de daarbij behorende kroon, brug of gebitsprothese direct worden geplaatst. In dat geval is de vervanging van jouw tanden of kiezen al binnen drie weken geregeld. Helaas is dit scenario wel heel uitzonderlijk. Vaak is er sprake van aantasting van het kaakbot. Dan zijn er twee mogelijkheden:

  • We kunnen de implantaten plaatsen en direct het verloren gegane bot opbouwen.
  • Of er is zoveel bot verloren gegaan, dat we eerst bot moeten opbouwen en vaak pas na 5 tot 6 maanden kunnen implanteren.

Hoe lang de totale behandeling voor jou zal worden hangt dus af van de aanwezige hoeveelheid bot en de conditie van het tandvlees. We zullen je aan het begin van het behandeltraject uitgebreid voorlichten over hoe lang de behandeling zal duren.

Waarom is het belangrijk dat ik me laat behandelen?

Het kaakbot hecht zich aan de implantaten en daarmee ondersteunen de implantaten ook het kaakbot. Dit is belangrijk, omdat de implantaten zo kauwkrachten overbrengen op het bot. Hierdoor wordt voorkomen dat het bot slinkt en dat de structuur van jouw gezicht zal veranderen. Je natuurlijke gezichtsstructuur en jouw lach blijven daarmee behouden. Implantaat gedragen restauraties zien er natuurlijk uit en gaan bij een goede verzorging ook lang mee. Eten, lachen en praten gaat dan vanzelfsprekend, je hoeft niet bang te zijn dat een plaatje, gebitsprothese of frame losschiet of pijnlijk is. Een ander groot voordeel van implantaten is dat je gezonde en gave tanden niet hoeft te beslijpen.

Wat moet ik na de behandeling doen om alles goed te houden?

De geplaatste implantaten en de bijbehorende kroon, brug of gebitsprothese, gaan met goede verzorging een leven lang mee. Daar ben je zelf op de eerste plaats verantwoordelijk voor door een goede dagelijkse mondverzorging. Daarnaast zullen wij zorgen voor de controle van jouw gebit en voor de juiste begeleiding.

Maak gerust een afspraak zodat wij samen de mogelijkheden kunnen bekijken.