Bij de tandarts denkt u logischerwijs aan een behandeling van uw tanden. Maar wat er onder die zichtbare tanden zit, is ook belangrijk: de wortel. Als daar iets mee aan de hand is, kunt u de tand of kies erboven verliezen. Om dat te voorkomen, is er de wortelkanaalbehandeling.
Wanneer hebt u een wortelkanaalbehandeling nodig?
De wortel van een tand of kies zit in de kaak verankerd. Het midden van die wortel is het wortelkanaal, waarin bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten zitten. Dat levende weefsel heet samen de pulpa. Dat is waar de wortelkanaalbehandeling gebeurt, als u last hebt.
Wortelkanaalbehandeling voorkomt tand of kies trekken
U kunt last krijgen van dat wortelkanaal als de tand of kies die erboven zit aangetast is door gaatjes of bijvoorbeeld door een val. Bacteriën krijgen dan de ruimte om bij het wortelkanaal te komen. Waardoor de zenuw ontstoken raakt en uiteindelijk afsterft. Vaak komt daar nog een ontsteking in het kaakbot rondom de wortel bij. Als u er op tijd bij bent en een wortelkanaalbehandeling ondergaat, voorkomt u dat de tand of kies getrokken moet worden.
Zo verloopt een wortelkanaalbehandeling
Tijdens de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts het wortelkanalenstelsel helemaal schoon en wordt die gevuld. Dat gaat in zeven stappen.
Na de wortelkanaalbehandeling
Over het algemeen hebben mensen na de behandeling vrijwel geen napijn en hoeft u pas na een jaar weer terug te komen voor controle. Soms is een tweede afspraak nodig om de tand of kies nog netjes af te werken. Tijdens een controle maakt de tandarts een röntgenfoto om te zien of de ontsteking in het kaakbot goed genezen is.
Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de desbetreffende behandelingen die wij aanbieden. Wij bieden duidelijke en uitgebreide informatie om u te helpen de beste zorg voor uw gebit te begrijpen en te kiezen.
Een wortelkanaalbehandeling is nodig wanneer de pulpa, het levende weefsel in de wortel van een tand of kies, ontstoken of geïnfecteerd raakt. Dit kan gebeuren door diepe gaatjes, herhaalde tandheelkundige behandelingen, een barst of chip in de tand, of een verwonding aan de tand.
Symptomen van een ontstoken wortelkanaal kunnen ernstige tandpijn, gevoeligheid voor warme of koude temperaturen, pijn bij kauwen of bijten, verkleuring van de tand, en zwelling en gevoeligheid van het omliggende tandvlees omvatten.
Het herstel na een wortelkanaalbehandeling is meestal snel. U kunt enige gevoeligheid of ongemak ervaren gedurende een paar dagen na de behandeling, wat met pijnstillers kan worden beheerd. Het is belangrijk om zachte voeding te eten en voorzichtig te zijn met de behandelde tand totdat de definitieve restauratie is geplaatst. Uw tandarts zal een controleafspraak plannen om te zorgen dat de tand goed geneest.
Wilt u zich inschrijven bij onze tandartspraktijk? Wij heten u van harte welkom en kijken ernaar uit om u te voorzien van de beste tandheelkundige zorg.
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
08:30 – 17:00
08:30 – 17:00
08:30 – 17:00
08:30 – 17:00
08:30 – 12:00