Behandeling

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen behandeling - Tandzorg Twente

Altijd passend bij uw gebit

Kronen en bruggen worden vaak in een adem genoemd. Want het zijn beide vaste vervangers van eigen tanden. Maar wat is precies het verschil, wanneer kiezen we voor een van de twee en hoe past dat bij uw eigen tanden? We leggen het allemaal uit.

Kroon vervangt één zichtbare tand of kies
Wanneer u een verzwakte, beschadigde, verkleurde of gebroken tand of kies heeft, kan een kroon een mooie oplossing voor u zijn. Het is een vaste vervanging van het zichtbare gedeelte van een tand of kies. Als er niets is om de kroon op te zetten, plaatsen we vaak eerst een implantaat. Een kroon is van porselein of zirkonium en heeft de kleur en geven we precies dezelfde kleur als uw eigen tanden.

Stappenplan: zo plaatsen we uw kroon

  • De beschadigde tand of kies wordt onder plaatselijke verdoving door de tandarts iets bijgeslepen.
  • De tandarts maakt een afdruk van uw tand of kies.
  • Een tandtechnisch laboratorium maakt met die afdruk een passende kroon.
  • De kroon wordt als een kapje over uw beschadigde tand of kies geplaatst.


Een brug overbrugt meerdere ontbrekende tanden

Wanneer u één of meerdere tanden mist, is een tandheelkundige brug een mooie oplossing voor u. Een brug bestaat uit een vaste combinatie van drie of meer tanden of kiezen aan elkaar. De tanden links en rechts ervan functioneren als pijlers, als steun van de brug. Die moeten sterk genoeg zijn om dat te dragen. Daarom krijgen ze beide een kroon.

Net als bij kronen krijgt ook een brug dezelfde kleur als uw eigen tanden. Daardoor vormt het één geheel met de rest van uw gebit.

Direct Inschrijven

Wij verwelkomen u graag in onze praktijk

behandelingen

Andere behandeling

Angsttandarts

Heeft u angst voor de tandarts? Geen zorgen, wij zijn er…

Implantologie

Een implantaat is een duurzame vervanging van uw tandwortel en dient…

Algemene Tandheelkunde

Tijdens uw periodieke controle onderzoeken wij de gezondheid van uw gebit…

Endodontologie

Als uw tandwortel ontsteken is, verwijderen wij het ontstoken weefsel om…

FAQ

Veelgestelde vragen over Kronen en bruggen

Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de desbetreffende behandelingen die wij aanbieden. Wij bieden duidelijke en uitgebreide informatie om u te helpen de beste zorg voor uw gebit te begrijpen en te kiezen.

Wanneer wordt een kroon aanbevolen?

Een kroon wordt aanbevolen als u een verzwakte, beschadigde, verkleurde of gebroken tand of kies heeft. Het biedt een duurzame en esthetische oplossing door het zichtbare gedeelte van de tand of kies te vervangen met een porseleinen of zirkonium kroon die de kleur van uw natuurlijke tanden nabootst.

Een brug is de beste oplossing als u één of meerdere tanden mist en de tanden aan weerszijden van de lege ruimte sterk genoeg zijn om als pijlers te dienen. Een brug vult de ruimte op en wordt verankerd aan de pijlerkronen, waardoor een natuurlijke en functionele vervanging ontstaat.

Kronen en bruggen kunnen bij goede mondhygiëne en regelmatig tandartsbezoek vele jaren meegaan, vaak 10 tot 15 jaar of langer. Het is belangrijk om goed te poetsen, te flossen en tandartscontroles bij te houden om de levensduur van deze tandheelkundige restauraties te verlengen.